петък, 25 април 2008 г.

Димка от захар

Продукти: Калиев нитрат(намира се в селскостопанските аптеки под името мулти-К или калиев нитрат) - 6 части , Захар - 4 части или КН - 5 части и захар - 5 части.
Селитрата и захарта се смесват добре и се поставят в метална кутия, например от консерва, на слаб огън. Кутията после се използва за опаковка на димката. Сместа се разбърква постоянно, а когато се стопи, вътре се слага фитил с малко леснозапалима смес, която да послужи по-късно при запалването, което е доста трудно. Не използвайте тенджери, тигани и подобни, особено с тефлоново покритие, защото напълно вероятно е, ако не бъркате добре, сместа да се запали и цялата кухня да се опуши. Ако правите това вкъщи, убедете се, че може да отворите прозорците, имате достатъчно дезодорант, ако не ви харесва миризмата на димката и най-вече се пригответе за голямо чистене. Ако сместа изгори, трябва остатъците да се премахнат незабавно. При спазване на техниката за безопасност инциденти не би трябвало да има. Желателно е използването на аспиратор. Възможно е селитрата и захарта просто да се смелят на прах, но така приготвена димката е много по-хигроскопична. По други данни подходящо е за запалване да се използват главички или цели кибритени клечки, поставени в димката, докато е още разтопена.
Най-безопасно е да се разтопи само захарта, а фино смления калиев нитрат да се добави след разтапянето и спирането на котлона.
Може да се използва за малка димка флакон от дезодорант, разрязан наполовина, като се разтапя вътре захарта, докато се карамелизира, прибавя се калиевия нитрат като се държи флакона далече от котлона. След това за да разбъркам сместа използвах пирон, като леко я нагрявах, след което с пирона изтеглих около 4 сантиметра от сместа като фитил, за да се запали по-лесно. Сместа е напълно хомогенна, преди да изстине напълно остава за известно време пластична и донякъде прилича на пяна за топлоизолация, а цвета е светлокафяв. Нямах никакви проблеми с димката, наскоро пак правих, използвах почти цял флакон от дезодорант, като отрязах само малко от горната част. Не препоръчвам да се карамелизира захарта заедно със селитрата, защото най-вероятно ще се наложи да се отървете от сместа, която е много вероятно да се запали. Най-лесно се пали от въглен, а не от открит пламък.
При съотношение 65 части селитра и 35 части захар се получава ракетно гориво, като за него някои препоръчват сорбитол - заместител на захарта, аз съм виждал да се продава в магазините "METRO"/.


1 коментар:

s'sheto каза...

Здравей, много хубав блог, поздравления.
Димката от клипчето е направена от калиев нитрат и лимонтозу, за пропорцията мога да ти кажа с точност ако те интересува.Радвам се че сте качили това клипче , защото димката съм я правил аз,снимано е в Стара загора кв Зора. Аиде поздрави :)
p.s това са 200г