понеделник, 21 април 2008 г.

Напалм

Напалм

Напалмът се използва като основно запалително вещество по време на война , защото може да има най-различни запалителни свойства , в зависимост от начина , по който се приготвя. Името напалм произлиза от състава на първите използвани напалми - те са съдържали алуминевите соли на НАфтеновата и ПАЛМитиновата киселина. Основен продък за приготвянето на напалма най-често е бензинът. В състава му и грес (не е проверено) , тъй като гресите са магнезиеви сапуни. Освен това в напалма може да има фосфор , алкални метали окислители и други. За повишаване на температурата на горене се добавят метални прахове (алуминий или магнезий)

Рецепти за напалм:

напалм-В

Състав - бензин 25% , бензол - 25% , полистирол - 50%.

Бензолът се използва поради по-добрата разтворимост на полистирола в него. Най-добре е да се използва пенополистирол (стиропор) , поради по-лесното приготвяне и по-бързото му разтваряне. Бензолът може да се замени с толуол (толуен) или ацетон. Също така може да се добавят алуминиев или магнезиев прах , тогава се получава пирогел , който освен способността на този тим напалм да прилепва към мокри повърхности има и много висока температура на горене. Това е един от най-добрите видове напалм. Понякога може да се замени полистирола с плексиглас , но не е за препоръчване , защото свойствата може да се влошат.


За да се направят алуминиевите соли на органичните киселини една рецепта е :

Al(NO3)3 или Al2(SO4)3 се смесват с равно количество настърган сапун и сместа се нагрява до кипене. Полученият твърд остатък са въпросните соли , които се поставят в бензин от 4 до 20 % , колкото повече , толкова по-гъст е напалма. Към всеки напалм могат да се добавят метални прахове. За сапун най-добре купете от най-евтиния , защото в него има минимално количество добавки , това което е най-добро за кожата е най-лошо за напалма. Към напалма също така могат да се добавят и окислители ( В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ИЗПОЗВАЙТЕ КАЛИЕВ ПЕРМАНГАНАТ , защото той се разпада при контакт с органични вещества , като често ги запалва. ) При добавяне на фосфор напалмът се самозапалва най-често при ниска температура , а при алкални метали - при навлажняване. По не особено сигурни данни добавката на калциев оксид (негасена вар) , особено в комбинация с фосфор прави угасянето с вода практически невъзможно , дори и без алкални метали. Добавките по принцип са до 20%. За гориво се използват всякакви органични горива , включително асфалт , керосин , нафта и т.н.


Напалм , по рецепта на VEGA

565 милилитра бензин се наливат в метален съд с капак , например стара тенджера. Загрява се на водна баня , до 50 - 60 градуса целзий , без присъствие на открит огън и се добавят 14 грама стеаринова киселина , по възможност по-ситна. Отделно в 42 милилитра етанол (етилов алкохол , спирт) се разтварят 2 грама натриев основа (сода каустик). След като стеариновата киселина се разтвори в бензина при разбъркване бързо се прибавя разтвора на содата. След една минута тенджерата се маха от водната баня , а разтвора се излива в подходящ съд. За около един час сместа се втвърдява и може да се реже с нож. Полученото твърдо гориво е лесно запалимо , топи се при около 60 градуса по Целзий , блокче от 100 грама изгаря за 1-2 минути , температура на пламъка около 850 градуса Целзий. Рецептата е изпратена от VEGA , източник е книгата лабораторни работи по ВВ , руска , 1954 година.

Това е напалм с бензин и стиропор.

Няма коментари: