петък, 18 април 2008 г.

Черен барут

Черен барут

Състав:


Калиев Нитрат - 75 %


Дървени Въглища - 15%


Сяра -10%

Рецепта

Всички съставки се смилат поотделно на фин прах. За целта може да се използва кафемелачка. Смилането заедно е ОПАСНО. След това в пластмасов съд се изсипват всички съставки и се добавя вода при непрекъснато разбъркване , докато се получи гъста каша. така получената смес се изсипва на найлон и се суши на сянка или на слънце докато е почти суха. При стискане на сместа в юмрук тя трябва да не изпуска вода и да не се разпада след отпускане. тогава тя се прави на топка , престоява една нощ и на другия ден се суши до пълно изсъхване , като предварително е била раздробена. Получават се тъмносиви или черни прах и гранули , които трябва да се съхраняват на сухо място в херметично затворени съдове. Барутът е почти нечувствителен към удар , но лесно се запалва от огън.

Добрият барут се познава , като се запали малко от него върху лист от тетрадка. Барутът трябва да изгаря бързо и да не прогаря хартията.

Въглищата трябва да са от липа или бор , добри резултати даде и тополата , най-добре да си ги направите сами.

Дървата се запалват и горят , докато се получи жар. след това се гасят , като се поставят в подходящ съд (например тенекия от сирене) и се захлупят с капак. Друг начин е да се поставят в тенекията и отгоре да се остави малък отвор , а тенекията да се сложи в огъня.

Сярата се продава в аптеките и магазините за торове и препарати за растителна защита.

Калиевият нитрат (калиева селитра) се продава в магазините за торове , защото е минерален тор.

Безсерният барут съдържа 80 % калиев нитрат и 20 % дървени въглища.

Барутът за фитили съдържа калиев нитрат 78% , сяра - 10 % , въглища - 12%.

Най-добро смилане се получава с мелница с топчета. Това не е най-добрата рецепта за черен барут , но е най-простата.

(изпробвано)


Черен барут - рецепта на VEGA

Димният барут е една вечна тема за пиротехниката
След стотици опити и изпитания моят опит показа следното:
1.Без топкова мелница качествен барут не става!!!

2.Различните рецепти не са толкова определящи (дали ще е 75:15:10 или 74:13:13 и т.н. разликата е пренебрежимо малка)

3.Матерала за въглена - най-важно да е напълно овъглен!!!
Опитвал съм с въглен от: бреза,върба,липа,памук,леска,лоза,сено,чам,коноп.
Много добър резултат с лоза и чам , супер резултат с въглен от коноп!
Разбира се конопа е краино недостъпен и аз го замених с коноп от калчища и конопено въже , но въпреки това се отказах от използването му заради високата цена.
Сега работя с лозов въглен и резултата е като фабричния барут.

4.Селитрата ако не е сушена предварително при ~150 градуса Целзий не може да бъде смляна достатачно защото предизвиква слепване на сместа в мелницата !!

5.Последователноста на работа е:
-смилане на въглена(100г въглен за 12 ч)
-смилане на въглена и селитрата заедно - 5 ч(ваглен-30г + 150г селитра)
-добавяне на сярата и мелене още 2 ч(20г С)

Получения прах смесвам с вода и претривам в хаван до получаване на сбита маса!
Гранулирам като претривам през сито с 6 отвора на линеен см.


Няма коментари: